INDEX
Tekst:
De taal van het spastische lichaam
(2017)


ethicsofcare.org/cure-park-art-practice-model-reflectionBADEN
(2017)


een compositie met 7 performers, 30 minuten Curepark 2017, Amsterdamse Bos, Amsterdam (NL)

performed by Jan van Beek, Tamara van Scheppingen, Marleen van Uden, Efrem Stein and Genetic Choir

Cathalijne Smulders, BADEN, video documentatie performance, 1 juli 2017, Curepark, Amsterdamse Bos, (NL), video Marijn Smulders
Cathalijne Smulders, BADEN, 2017, Curepark, Amsterdamse Bos, (NL), photos by Victoria Ushkanova

Voor BADEN werkte ik intensief samen met performers met Chorea Athetose, de dansziekte. Chorea behelst voortdurende, plotselinge, onwillekeurige, dansachtige beweging als gevolg van een hersenbeschadiging. Het woord athetose vloeit voort uit de griekse betekenis "zonder positie of plaats", die het onvermogen om een stabiele houding te behouden weerspiegelt.

Dit werk is een gevoelige studie van de taal van het spastische lichaam in aanraking met een ander lichaam. Het doet een poging om de taal van het spastische lichaam en de potentiele bewegingsvormen en verhoudingen die een aanraking met een spastisch lichaam oproept, zichtbaar en ervaarbaar te maken.

In de performance worden lichamen van getrainde dansers en koorzangers blootgesteld aan de condities van het spastische lichaam: abrupte spierspanning, verlies van evenwicht en voortdurende veranderende beweging. De spastische lichamen bewegen de lichamen van de dansers en zangers, duwen hun handen en gezichten met hun wankelende vingers in vorm, brengen hun stemmen tot hijgen en pellen T-shirts van lichamen. De performance is een spel van aanrakingen die krommen, wringen, trekken, indrukken, botsen, buigen, verkrampen en vervormen. Een compositie waarin wankele, veranderlijke aanrakingen, onregelmatige ritmes, krampachtige stemmen en hijgende klankcomposities vermengen met perfect beheerste spastische klanken en technisch uitgevoerde spiersamentrekkingen. Een compositie van lichamen in wederzijdse beinvloeding die steeds van vorm verandert en een scala aan ongelijke, fragiele, veranderlijke en non-binaire verhoudingen zichtbaar maakt tussen spastisch en niet spastisch, misvormd en gevormd.

BADEN bestaat uit een serie openbare oefensessies op een klein zandstrand in het Amsterdamse Bos, tijdens Cure Park, performances en een video documentatie.
Fotografie en video: Marijn Smulders

BADEN is onderdeel van Curepark 2017, een kunstmanifestatie in het Amsterdamse Bos, samengesteld door TAAK. De performance is financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds.

Deelnemende kunstenaars van Cure Park : Mark Bain, Council (Myriam Lefkowitz, Valentina Desideri & Lendl Barcellos), Claudia van Dijk & Arden Rzewnicki, Circus Engelbregt & Marjolijn Zwakman, Helena Grande (film programme), Jasper Griepink, Lina Issa (Samenschool), Saskia Janssen & George Korsmit (Rainbow Soulclub), Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Job Koelewijn, Suns and Stars in collaboration with Emmeline de Mooij & Marjoca de Greef, Shana Moulton, Ruchama Noorda, Rory Pilgrim, Abner Preis, Print the Future, Katerina Seda, Floris Schonfeld in collaboration with Misa Skalskis & Bruno Bocanegra, Cathalijne Smulders, William Speakman, SulSolSal, Karel Winterink, Louwrien Wijers & Egon Hanfstingl.
Cathalijne Smulders, BADEN: How to take off a T-shirt together, 2017, Curepark, video registration of live working session