INDEX
lees hier meer:

~~~projectvoorstel
PARFUM VARKEN
~~~Tekstfragmenten van geurwandelingen met varkenshouders
PARFUM VARKEN
(2018)

een geuronderzoek samen met varkenshouders in het landschap van Limburg, een parfumbalsem en een film van het gezamenlijke ruikproces

Notitie van geurwandeling met Frans, Echt, April, 2018:

"Hoe ruikt een varken?"

"Ik ruik niets. Waarschijnlijk ruikt het voor mij zo vanzelfsprekend dat ik er geen bijzondere dingen aan ontdek..Het bijzondere is voor mij niet echt aanwezig. Maar ik ben ook geen verfijnde ruiker. Ik wil best ruiken, maar als ik de huid ruik, ruik ik waarschijnlijk niets. Dat komt ook omdat ik niet goed weet wat ik moet ruiken, waar ik jouw vraag een plek moet geven. Ik weet niet wat ik ermee aan moet."

"En als je het wat langer probeert?"


PARFUM VARKEN is onderdeel van het Circular Art Lab Limburg (CALL), een initiatief van Museum van Bommel van Dam en Gemeente Venlo. PARFUM VARKEN is uitgevoerd in samenwerking met Tanja Schell, geurontwerp, Akiko Wakabayashi, grafisch ontwerp, Mariska Koolen keramiek objecten (potje en doos), Marijn Smulders video en Victoria Ushkanova, fotografie.

PARFUM VARKEN schetst een poetisch scenario van een toekomst waarin varkenshouders een ervaringsproduct verkopen: de sobere geuren van het varken en haar omgeving. Het ontwerp van een parfum geinspireerd op de geur van het varken vormde de aanleiding om een geurstudie uit te voeren. Samen met varkenshouders hebben we onderzocht hoe de geur van varkens zich manifesteert in het landschap van Limburg en wat deze geur met mensen doet. Samen roken we vochtige aarde, warme harige, varkenshuid, lucht, mest en aan de gordijnen in de slaapkamers naast de stallen.

Door te ruiken en ons te concentreren op wat die geuren teweeg brengen, komt het varken heel dichtbij. Dat is in een tijd waarin we ver van het dier afstaan, bijzonder. Het samen aftasten van het landschap van de varkenshouderij met neus en lichaam maakt de belevingswereld van varkenshouders tastbaar. Het onderzoek laat zien dat varkensgeur veel meer is dan een belastende mestgeur, maar een verzameling van geuren. Het samen ruiken ontsluit de verhalen, gevoelens en gedachten die in de geuren verborgen zitten.

Tegelijkertijd was het geurproces bedoeld om het agrarische landschap te benaderen als een verzameling van zintuiglijke ervaringen die verkoopbaar kunnen zijn. Daarmee creert PARFUM VARKEN ruimte om het varken niet te louter te zien als slachtvlees, maar als bron van zintuiglijke ervaringen die kostbaar zijn. Het schetst een toekomst waarin de zachte, subtiele geuren van vochtige aarde, warme dierenadem en huid, maar ook de afstotende geuren van mest en rottingsprocessen, als kostbare, luxueuze en sobere ervaringsproducten kunnen worden verkocht.

De verzameling van geuren en de gevoelens, gesprekken en zintuiglijke ervaringen die de geur van varken oproept zijn tastbaar gemaakt in een film, gefilmd door Marijn Smulders. Geurontwerper Tanja Schell ontwikkelde een parfumbalsem geinspireerd op de geuren van de varkenshouderij. In deze huidbalsem gemaakt van varkensvet verwerkte ze de geur van aarde, vloeibaar varkensvoer, popcorn, vocht, varkenshuid en mest. De parfumbalsem is gevat in een keramische houder van Mariska Koolen en is in een editie van twintig te koop voor 155,33, de prijs voor een slachtvarken. Een expositie en een excursie naar de varkensstallen, waar bezoekers zelf geuren kunnen waarnemen, maakt het onderzoeksproces zichtbaar en invoelbaar.

PARFUM VARKEN zet geur in als middel om het gesprek over landbouw op een persoonlijke en zintuiglijke manier op gang te brengen en samen met betrokken alternatieve ervaringen en scenarios te onderzoeken. Het proces is begeleid door een werkgroep waarin Stichting Het Limburgs Landschap, HAS, LLTB en Natuur en Milieufederatie Limburg waren vertegenwoordigd.


PARFUM VARKEN, 2018, video fragment, duration 5 min 2 sec


PARFUM VARKEN, 2018, parfum balm