INDEX
PARFUM VARKEN

Een zintuiglijk onderzoek naar de geur van varken in het landschap van Limburg (2018)

Museum van Bommel van Dam / Circular Art Lab Limburg (NL), Venlo, in samenwerking met geurontwerper Tanja Schell, grafisch ontwerp: Akiko Wakabayashi, keramiek object: Mariska Koolen, video: Marijn smulders en fotografie: Victoria Ushkanova.


"Hoe ruikt een varken?"

"Ik ruik niets. Waarschijnlijk ruikt het voor mij zo vanzelfsprekend dat ik er geen bijzondere dingen aan ontdek..Het bijzondere is voor mij niet echt aanwezig. Maar ik ben ook geen verfijnde ruiker. Ik ben harder. Ik ruik ook niet of dat varken anders ruikt dan deze. Ik kan dat niet zeggen. Ik wil best ruiken, maar als ik de huid ruik, ruik ik waarschijnlijk niets. Dat komt ook omdat ik niet goed weet wat ik moet ruiken, waar ik dit, jouw vraag een plek moet geven, dat ik niet weet wat ik ermee aan moet."

"En als je het wat langer probeert?"

fragment uit een geurwandeling, Augustus 2018, Ospel, LimburgVoor dit werk hebben we een zintuiglijke geurstudie uitgevoerd met varkensboeren in Limburg. Samen met varkensboeren roken we aan hun omgeving en onderzochten we hoe de geur van varkens zich manifesteert in het landschap.
De diversiteit aan geuren, en de gevoelens en zintuiglijke ervaringen die de geur van varken oproept zijn tastbaar gemaakt in een solid parfum, een huidbalsem van de geur van varken, ontworpen door geurontwerper Tanja Schell, een keramieken houder ontworpen door Mariska Koolen en een film die samen met de balsem en de gevonden geuren een installatie vormt, waarin bezoekers zelf geuren kunnen waarnemen.

Parfum varken is onderdeel van het Circular Art Lab Limburg (CALL). Dit initiatief van Museum van Bommel van Dam en Gemeente Venlo koppelde kunstenaars en ontwerpers aan duurzaamheidsvraagstukken. Een van de oproepen was gericht op het stimuleren van natuurinclusieve landbouw. Parfum Varken zet geur in om het gesprek over landbouw op gang te brengen en samen met betrokken alternatieve ervaringen en scenario’s te onderzoeken. Het proces is begeleid door een werkgroep waarin Stichting Het Limburgs Landschap, HAS, LLTB en Natuur en Milieufederatie Limburg waren vertegenwoordigd.

Documentatie van geurwandelingen, waarin waarin we samen ruiken aan gedroogde korsten mest, restanten friet die aan de varkens gevoerd worden, varkenshuid, modder en vloeibare mest. Fotografie Vika Ushkanova.